2.jpg
 
 

Tervetuloa Heinijärven suojeluyhdistyksen sivuille!

Heinijärven Suojelu ry:n sivusto on yhdistyksen jäsenten, sidosryhmien ja kaikkien järvemme tilasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden yhteinen kanava. 

Olemme lisänneet vuorovaikutuskanavia, ja olemme nyt myös Facebookissa, @HeinijarvenSuojelu. Julkaisemme siellä ajankohtaisia kuulumisia, tapahtumatiedotteita ja kuvia. Vierailijat ovat tervetulleita kertomaan kokemuksistaan ja julkaisemaan omia kuvia. Pidetään Heinijärvi esillä, yhdessä!

Kuvia-sivulta pääset edelleen laajempaan kuvagalleriaan.

Ajankohtaista

17.1.2021

Opastetauluissa QR-koodit

Heinijärven ja Jänijärven alueen hankekohteissa oleviin opastetauluihin on lisätty QR-koodit. Puhelimen QR-koodilukijalla saat esille kyseisestä kohteesta kuvatun videon.

12.12.2020

Laaja Heinijärveäkin koskeva hanke käynnistymässä

Yhdistyksemme on yhdessä Jänijärven suojeluyhdistyksen kanssa käynnistämässä hanketta, jonka tarkoituksena on koota yhteen aikaisempien vuosien tutkimustulokset ja kokemukset kunnostustoimenpiteistä. Niiden pohjalta laaditaan asiantuntija-arvio toimista, joihin tulisi keskittyä. Aikaisemmista hankkeista poiketen hankealue ulottuu nyt aiempaa laajemmalle ja kattaa koko valuma-alueen. Tavoitteena on tasata järvien veden pinnan vaihteluita, vähentää kuormitusta ja liettymistä sekä sitä kautta saattaa järvet luonnolliseen tilaan pitkällä aikavälillä.
Hanke käynnistynee keväällä 2021, ja sille on haettu rahoitusta ELY-keskukselta.
Hankkeesta hyötyvät Heinijärven, Heinijoen ja Jänijärven lähialueen asukkaat, mökkiläiset, vesistöjen käyttäjät sekä luontomatkailijat ja retkeilijät.
Ennen hankkeen käynnistämistä järjestämme yleisötilaisuuksia, joihin toivotamme kaikki asianosaiset tervetulleiksi mukaan kertomaan toiveistaan ja mahdollisista huolistaan alueen vesien tilan parantamiseksi. Hankealueen kartta.

6.12.2020

Loimijoen alueen suunnitelmat hyödyttävät Heinijärveäkin

Loimijoelle on laadittu pelastussuunitelma, ja samassa yhteydessä toimintamalli kunnostustoimien suunnitteluun. Tulevissa omissa hankkeissamme voimme hyödyntää toimintamallia. Forssan lehden uutinen 6.12.2020.

6.10.2020

Vuosikokousasiakirjat julkaistu

Voit lukea kaikki vuosikokouksen päätökset ja tilikauden asiakirjat Vuosikokoukset-sivulta

21.9.2020

Vuosikokouksesta poimittua

Vuosikokouksessa 19.9. valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi edelleen Jouko Elomaa. Myös edellisen kauden hallituksen jäsenet jatkavat toimikaudella 2020 - 2021. Hallituksen kokoonpano ja tehtävät.  

Jäsen- ja jätekimppamaksuihin ei tullut muutoksia. Jäsenmaksu on 30 euroa, kesäaikainen jätekimppamaksu 40 euroa ja ympärivuotinen maksu 60 euroa. Vuosikokousasiakirjat julkaistaan niiden valmistuttua.

11.9.2020

Tervetuloa vuosikokoukseen

Muistathan yhdistyksemme vuosikokouksen lauantaina 19.9. klo 14 alkaen Tammelan kunnan valtuustosalissa. Olemme saaneet kokoukseen kunnan pitkäaikaisen ympäristövaikuttajan Erja Klemelän keskustelemaan kanssamme ajankohtaisista ympäristöasioista. Tervetuloa! Tässä tarkermpi kutsu.

31.8.2020

Videoita hankekohteista

Jänijärven seudun suojeluyhdistys on kuvauttanut yhteisten hankkeidemme kohteita. Käyhän katsomassa lintuperspektiivistä, miltä kunnostuskohteet näyttävät. Videot on kuvannut Henri Hiisilä Skycat Oy,  Tammelasta ja editoinut MakMedia.

23.8.2020

Juhlitaan Suomen luontoa ja sytytetään tulet rannoille 29.8.

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina, niin nytkin. Pysähdy hetkeksi vaikkapa omaan mökkirantaasi, ja kuuntele miten luonto hengittää ja ääntelee. Jos reippailu pidemmälle on mielessä, tarjoaa Tammela, kolmen kansallispuiston koti, lukemattoman määrän luontoelämyksiä. Ja koska luonto on niin olennainen osa suomalaisen sielua, on syytä liputtaa luonnolle. Näin on Suomessa tehty vuodesta 2017 alkaen. Ja kun liput on laskettu, sytytä tulet rannalle valaisemaan elokuun iltaa klo 21.30 alkaen. Suomen luonnon päivän omille verkkosivuille on koottu vinkkejä päivän viettoon.

https://suomenluonnonpaiva.fi/

16.8.2020

Ei sinilevää toistaiseksi

Heinijärvellä on tehty kuluvana kesänä systemaattista sinileväseurantaa, eikä leväkukintoja ole esiintynyt toistaiseksi tänä kesänä. Syitä voi olla muun muassa poikkeuksellisen runsavetinen talvi, joihinkin Heinijärveen laskeviin jokiin kerääntyneet risut ja oksat (jotka suodattavat kiintoainesta), männyn alkukesän siitepölyn niukkuus ym. Toivottavasti tilanne jatkuu, ja saamme nauttia virkistävästä vedestä ilman ikäviä leväesiintymiä.

5.8.2020

Rastikisan palkinto luovutettu

”Valokuvasuunnistuksen palkinnonjaossa vierailimme Taina ja Raimo Idmanin viehättävällä kesämökillä. Aina valpas valokuvaajamme Kimmo Järvinen ikuisti lämminhenkisen tapaamisen. Kävi ilmi, että parin miespuolinen jäsen on kokenut suunnistaja. Siitä varmaankaan ei ollut suurta haittaa rastien etsinnässä. Korostin kuitenkin palkintopuheessani yhteistyön merkitystä. Siis kaikessa kotielämässä, työelämässä ja varsinkin yksityiselämässä. Veikkaisin, että juuri sillä oli ratkaisevin merkitys tässäkin kisassa.”
Väittää Reijo ”9/10 rastia löytänyt amatööri” Stevander
Katso voittajan tunnelmia Kuvia-sivulta.

3.8.2020

Valokuvarastien voittaja arvottu

Kesätapahtuman 2020 pääpalkinnon eli Makulihan lahjakortin voitti Taina Idman! Kesäiset onnittelut hänelle ja kaikille muillekin rasteja kiertäneille henkilöille.

Pääpalkinto luovutetaan voittajalle mahdollisimman pian. Kaikki muut osallistujat tullaan palkitsemaan yhdistyksen vuosikokouksessa syksyllä.

Erikoiskunniamaininta Pikku Ankoille, jotka kiersivät urheasti kaikki rastit Kimmo Järvisen kanssa! Katso oikeat vastaukset ja tunnelmia ankkojen kierroksesta Kuvia-sivulta.  

22.7.2020

Kalastusluvat

Mustialan osakaskunnan hallitseman vesialueen lupamaksut:

  • Pyydysmerkit, osakas 7 e/osakasmerkki, enintään 3 kpl

  • Vierasmerkki 10 e/vierasmerkki (vain1 kpl)

  • Vapakalastuslupa 15 e

  • 3: vrk vapakalastuslupa 5 e

Pyydysmerkkejä myy Kaukjärven Teboil, Huoltamontie 3. Tutustu myös osakaskunnan määräyksiin. Valtakunnallisesta kalastonhoitomaksusta tietoa Eräluvat.fi -sivulla.

17.7.2020

Rastivinkkiin lipsahtanut virhe

Oletko löytänyt jo kaikki rastit? Jos et, ei ihme, sillä yhden rastin vihjeeseen oli päässyt virhe.  Kyseessä on rasti nro 3, jonka oikea vihjeteksti kuuluu: Iso kivi järven itäpuolella (ei länsipuolella) talvisen hiihtoretken nuotiopaikka. Rasti kiven viereisessä puussa. Tässä vielä linkki kuvasivustolle, jossa on kaikki rastit vinkkeineen ja rasti kolmosenkin vihje on korjattu. Tarkemmat ohjeet löydät Tapahtumat-sivulta. Onnea suunnistukseen! 

5.7.2020

Heinijärven ympäristö tutuksi, löydä rastit!

Tutustu Heinijärven alueeseen ja haasta itsesti hakemaan rasteja luonnosta. Osallistut samalla kisaan, missä pääpalkintona on Makulihan lahjakortti. Kisa-aikaa on koko heinäkuun ajan. Katso tarkemmat ohjeet Tapahtumat-sivulta.

23.6.2020

Kalamies, muistithan kalastonhoitomaksun?

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastonhoitomaksun saa kuitenkin maksaa tällöinkin - se on sijoitus luontoon. Valtakunnallisen kalastonhoitomaksun lisäksi Heinijärvellä vaaditaan myös paikallisen vesialueen omistajan eli Mustialan osakaskunnan lupa. Niitä myy Tammelan Teboil 10-tien varressa, Huoltamontie 3. Tarkempaa tietoa kalastonhoitomaksusta saat Eräluvat.fi -sivustolta.

5.6.2020

Veden korkeuksien seurantavastuuta lisää yhdistyksellemme

Heinijärven oman automaattisen vedenkorkeusmittarin lisäksi vastaamme jatkossa myös alueemme kolmen muun järven mittareista, jotka aiemmin ovat olleet ELY-keskuksen seurannassa. Laitteisto kerää veden korkeustiedot automaattisesti, joten lisätyötä tai -kustannuksia järjestely aiheuttaa vain jonkin verran. Käytännössä mittareista vastaa yhdistyksessämme Ilkka Tuominen, jota haastateltiin huhtikuussa Forssan lehteenkin.

28.5.2010

Yhdistyksessä tapahtuu...

...poikkeuksellisista ajoista huolimatta. Hallitus on pitänyt etäkokouksia ja linjannut tulevia toimenpiteitä. Osa on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta alustavasti on keskusteltu muun muassa näistä:

Tulevana kesänä jäsenistön yhteiset tapaamiset on päätetty korvata aktiviteeteilla, jotka voidaan toteuttaa ilman fyysistä kontaktia. Alustavasti on keskusteltu esimerkiksi valokuvasuunnistuksesta.

Linnasaaren virkistyskäyttö helpottuu huomattavasti sinne toteutettavan laiturin ja puukatoksen myötä. Laituri odottaa jo Manun rannassa sopivia säitä sen kuljettamiseksi saareen. Myös Saloistenjärven hiekkarannalle on tulossa puukatos.

Levähavaintojen omaehtoiseen keräämiseen on kehitteillä helposti toteutettava seurantaväline.

Suunnitelmat tarkentuvat kesäkuun alkupäivinä. Ollaan yhteydessä ja pidetään huolta Heinijärvestä ja toisistamme!

11.4,2020

Tammelassa tapahtuu -julkaisu

Tammelan alueen tietopankki Tammelassa tapahtuu -julkaisu on taas jaettu kunnan kiinteistönomistajille ja vapaa-ajan asukkaille. Se on luettavissa myös verkossa. Koronatilanteen vuoksi osa tiedoista voi muuttua.

2.3.2020

Heinijärvi esillä

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys on haastatellut puheenjohtajaamme Jouko Elomaata. Lue juttu KVVY:n sivulta.

20.1.2020

Heinijoen eroosiolaatat toimineet hyvin

Kymmenen vuotta sitten Luoteis-Tammelan vesistöjen kunnostushankkeen puitteissa Heinijärvestä Jänijärveen laskevaan Heinijokeen asennettiin betoniset laatat suojaamaan ojan penkkoja eroosiolta. Heikki Saloisen ideoimat laatat ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi estää kiintoaineen irtoaminen penkereiltä jokeen ja edelleen Jänijärveen. Lue lisää Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen KVVY:n sivulta:

https://kvvy.fi/betonilaatat-hyva-ratkaisu-heinijoen-eroosioon/?fbclid=IwAR3onkj2QeHNA2jejjYEQ4gtfEecPq7wjeM7_39ZSsqnmzCFW5IjEZ4YlRo

 15.1.2020

Heinijärven pinta edelleen lähes ennätyskorkeudessa

Tämä talvi on järven pinnan korkeudessa ollut ennätyksellinen: Heinijärven mittaushistorian aikana ei tähän aikaan vuodesta ole ollut aiemmin lähes tulvalukemia. Onneksi joulunpyhien aikaisesta korkeudesta on tultu alas reilut kymmenen senttiä. Katso tarkemmat lukemat Tietoa Heinijärvestä/Veden korkeus -sivulta.

6.11.2019

Hyviä kokemuksia pohjapadosta

Naapurijärvellämme Jänijärvellä ongelmat ovat pitkälti samankaltaisia kuin Heinijärvellä: veden korkeuden rajut vaihtelut, vesimassan ajoittainen vähyys ja siitä johtuva  ravinne- ja kiintoainekuormituksen kohoaminen. Molemmille järville tehtiin aikanaan suunnitelmat pohjapadon rakentamiseksi, mutta Heinijärvellä pato ei toteutunut pääosin Heinijoen varren asukkaiden vastustuksen vuoksi. Jänijärvelle tehtiin pohjapato Peräjoen suuhun v. 2013, ja veden pinnan korkeusvaihtelu on saatu kuriin, ja järven kunto on selkeästi parantunut. Lue juttu Kokemäenjoen vesistön verkkosivuilta: 

https://kvvy.fi/pohjapato-pelasti-janijarven-virkistyskayton/?fbclid=IwAR3-k2dgGOETnRWpQ45KA4r_1g2GGT4qYIIf3PYhQGsPbYG41LHtQIYDEJ4