6.jpg
 
 

Tervetuloa Heinijärven suojeluyhdistyksen sivuille!

Heinijärven Suojelu ry:n sivusto on yhdistyksen jäsenten, sidosryhmien ja kaikkien järvemme tilasta ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden yhteinen kanava. 

Olemme lisänneet vuorovaikutuskanavia, ja olemme nyt myös Facebookissa, @HeinijarvenSuojelu. Julkaisemme siellä ajankohtaisia kuulumisia, tapahtumatiedotteita ja kuvia. Vierailijat ovat tervetulleita kertomaan kokemuksistaan ja julkaisemaan omia kuvia. Pidetään Heinijärvi esillä, yhdessä!

Kuvia-sivulta pääset edelleen laajempaan kuvagalleriaan.

Ajankohtaista

5.8.2020

Rastikisan palkinto luovutettu

”Valokuvasuunnistuksen palkinnonjaossa vierailimme Taina ja Raimo Idmanin viehättävällä kesämökillä. Aina valpas valokuvaajamme Kimmo Järvinen ikuisti lämminhenkisen tapaamisen. Kävi ilmi, että parin miespuolinen jäsen on kokenut suunnistaja. Siitä varmaankaan ei ollut suurta haittaa rastien etsinnässä. Korostin kuitenkin palkintopuheessani yhteistyön merkitystä. Siis kaikessa kotielämässä, työelämässä ja varsinkin yksityiselämässä. Veikkaisin, että juuri sillä oli ratkaisevin merkitys tässäkin kisassa.”
Väittää Reijo ”9/10 rastia löytänyt amatööri” Stevander
Katso voittajan tunnelmia Kuvia-sivulta.

3.8.2020

Valokuvarastien voittaja arvottu

Kesätapahtuman 2020 pääpalkinnon eli Makulihan lahjakortin voitti Taina Idman! Kesäiset onnittelut hänelle ja kaikille muillekin rasteja kiertäneille henkilöille.

Pääpalkinto luovutetaan voittajalle mahdollisimman pian. Kaikki muut osallistujat tullaan palkitsemaan yhdistyksen vuosikokouksessa syksyllä.

Erikoiskunniamaininta Pikku Ankoille, jotka kiersivät urheasti kaikki rastit Kimmo Järvisen kanssa! Katso oikeat vastaukset ja tunnelmia ankkojen kierroksesta Kuvia-sivulta.  

22.7.2020

Kalastusluvat

Mustialan osakaskunnan hallitseman vesialueen lupamaksut:

  • Pyydysmerkit, osakas 7 e/osakasmerkki, enintään 3 kpl

  • Vierasmerkki 10 e/vierasmerkki (vain1 kpl)

  • Vapakalastuslupa 15 e

  • 3: vrk vapakalastuslupa 5 e

Pyydysmerkkejä myy Kaukjärven Teboil, Huoltamontie 3. Tutustu myös osakaskunnan määräyksiin. Valtakunnallisesta kalastonhoitomaksusta tietoa Eräluvat.fi -sivulla.

17.7.2020

Rastivinkkiin lipsahtanut virhe

Oletko löytänyt jo kaikki rastit? Jos et, ei ihme, sillä yhden rastin vihjeeseen oli päässyt virhe.  Kyseessä on rasti nro 3, jonka oikea vihjeteksti kuuluu: Iso kivi järven itäpuolella (ei länsipuolella) talvisen hiihtoretken nuotiopaikka. Rasti kiven viereisessä puussa. Tässä vielä linkki kuvasivustolle, jossa on kaikki rastit vinkkeineen ja rasti kolmosenkin vihje on korjattu. Tarkemmat ohjeet löydät Tapahtumat-sivulta. Onnea suunnistukseen! 

5.7.2020

Heinijärven ympäristö tutuksi, löydä rastit!

Tutustu Heinijärven alueeseen ja haasta itsesti hakemaan rasteja luonnosta. Osallistut samalla kisaan, missä pääpalkintona on Makulihan lahjakortti. Kisa-aikaa on koko heinäkuun ajan. Katso tarkemmat ohjeet Tapahtumat-sivulta.

23.6.2020

Kalamies, muistithan kalastonhoitomaksun?

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastonhoitomaksun saa kuitenkin maksaa tällöinkin - se on sijoitus luontoon. Valtakunnallisen kalastonhoitomaksun lisäksi Heinijärvellä vaaditaan myös paikallisen vesialueen omistajan eli Mustialan osakaskunnan lupa. Niitä myy Tammelan Teboil 10-tien varressa, Huoltamontie 3. Tarkempaa tietoa kalastonhoitomaksusta saat Eräluvat.fi -sivustolta.

5.6.2020

Veden korkeuksien seurantavastuuta lisää yhdistyksellemme

Heinijärven oman automaattisen vedenkorkeusmittarin lisäksi vastaamme jatkossa myös alueemme kolmen muun järven mittareista, jotka aiemmin ovat olleet ELY-keskuksen seurannassa. Laitteisto kerää veden korkeustiedot automaattisesti, joten lisätyötä tai -kustannuksia järjestely aiheuttaa vain jonkin verran. Käytännössä mittareista vastaa yhdistyksessämme Ilkka Tuominen, jota haastateltiin huhtikuussa Forssan lehteenkin.

28.5.2010

Yhdistyksessä tapahtuu...

...poikkeuksellisista ajoista huolimatta. Hallitus on pitänyt etäkokouksia ja linjannut tulevia toimenpiteitä. Osa on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta alustavasti on keskusteltu muun muassa näistä:

Tulevana kesänä jäsenistön yhteiset tapaamiset on päätetty korvata aktiviteeteilla, jotka voidaan toteuttaa ilman fyysistä kontaktia. Alustavasti on keskusteltu esimerkiksi valokuvasuunnistuksesta.

Linnasaaren virkistyskäyttö helpottuu huomattavasti sinne toteutettavan laiturin ja puukatoksen myötä. Laituri odottaa jo Manun rannassa sopivia säitä sen kuljettamiseksi saareen. Myös Saloistenjärven hiekkarannalle on tulossa puukatos.

Levähavaintojen omaehtoiseen keräämiseen on kehitteillä helposti toteutettava seurantaväline.

Suunnitelmat tarkentuvat kesäkuun alkupäivinä. Ollaan yhteydessä ja pidetään huolta Heinijärvestä ja toisistamme!

11.4,2020

Tammelassa tapahtuu -julkaisu

Tammelan alueen tietopankki Tammelassa tapahtuu -julkaisu on taas jaettu kunnan kiinteistönomistajille ja vapaa-ajan asukkaille. Se on luettavissa myös verkossa. Koronatilanteen vuoksi osa tiedoista voi muuttua.

2.3.2020

Heinijärvi esillä

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys on haastatellut puheenjohtajaamme Jouko Elomaata. Lue juttu KVVY:n sivulta.

20.1.2020

Heinijoen eroosiolaatat toimineet hyvin

Kymmenen vuotta sitten Luoteis-Tammelan vesistöjen kunnostushankkeen puitteissa Heinijärvestä Jänijärveen laskevaan Heinijokeen asennettiin betoniset laatat suojaamaan ojan penkkoja eroosiolta. Heikki Saloisen ideoimat laatat ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi estää kiintoaineen irtoaminen penkereiltä jokeen ja edelleen Jänijärveen. Lue lisää Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen KVVY:n sivulta:

https://kvvy.fi/betonilaatat-hyva-ratkaisu-heinijoen-eroosioon/?fbclid=IwAR3onkj2QeHNA2jejjYEQ4gtfEecPq7wjeM7_39ZSsqnmzCFW5IjEZ4YlRo

 15.1.2020

Heinijärven pinta edelleen lähes ennätyskorkeudessa

Tämä talvi on järven pinnan korkeudessa ollut ennätyksellinen: Heinijärven mittaushistorian aikana ei tähän aikaan vuodesta ole ollut aiemmin lähes tulvalukemia. Onneksi joulunpyhien aikaisesta korkeudesta on tultu alas reilut kymmenen senttiä. Katso tarkemmat lukemat Tietoa Heinijärvestä/Veden korkeus -sivulta.

6.11.2019

Hyviä kokemuksia pohjapadosta

Naapurijärvellämme Jänijärvellä ongelmat ovat pitkälti samankaltaisia kuin Heinijärvellä: veden korkeuden rajut vaihtelut, vesimassan ajoittainen vähyys ja siitä johtuva  ravinne- ja kiintoainekuormituksen kohoaminen. Molemmille järville tehtiin aikanaan suunnitelmat pohjapadon rakentamiseksi, mutta Heinijärvellä pato ei toteutunut pääosin Heinijoen varren asukkaiden vastustuksen vuoksi. Jänijärvelle tehtiin pohjapato Peräjoen suuhun v. 2013, ja veden pinnan korkeusvaihtelu on saatu kuriin, ja järven kunto on selkeästi parantunut. Lue juttu Kokemäenjoen vesistön verkkosivuilta: 

https://kvvy.fi/pohjapato-pelasti-janijarven-virkistyskayton/?fbclid=IwAR3-k2dgGOETnRWpQ45KA4r_1g2GGT4qYIIf3PYhQGsPbYG41LHtQIYDEJ4

26.10.2019

Veden korkeus mukavissa lukemissa

Heinijärven veden pinta on hieman keskimääräistä korkeammalla, mikä on hyvä lähtökohta talveen. Veden korkeus -sivustolle on lisätty tiedot Hämeen alueen järvistä sekä taulukkona että graafina. Tietoa Heinijärvestä/Veden korkeus.

 24.9.2019

Vuosikokousasiakirjat julkaistu

Lauantaina 14.9. pidetyn vuosikokouksen asiakirjat ovat luettavissa Tapahtumat/Vuosikokoukset -sivulla.

14.9.2019

HAMKin oppilasprojektin lopputuotos

Hämeen ammattikorkeakoulun Jonna Alastalo esitteli vuosikokouksessa 14.9. ns, pelikirjan Heinijärven tilasta 2019. Lue lisää Hankkeet ja toimenpiteet/HAMK oppilasprojekti 2019.

28.8.2019

Vuosikokous 2019

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään lauantaina 14.9.2019 klo 14 alkaen Susikkaan kylätalolla, Susikkaantie 604. Tervetuloa! Jäsenille on toimitettu kutsu