1.jpg
 
 

EU Lippu ja lause suomi.jpg Leader logo rgb EU ISO.jpg

 

Saloistenjärven erämaauimarannan kunnostus 2017 - 2018

Saloistenjärven pohjoispäässä sijaitseva erämaauimaranta oli aktiivisessa käytössä 1960–70-luvulla. Ajan kuluessa ranta-alue on kuitenkin rämettynyt käyttökevottomaksi. Tammelan seudun vesiensuojeluyhdistykset ovat päättäneet tehdä yhteistyötä ja palauttaa alue jälleen viihtyisäksi, turvalliseksi ja uimakelpoiseksi. Tavoitteena on perheystävällinen, luonnon helmassa sijaitseva ranta, joka tarjoaa uimapaikan ja virkistysmahdollisuuden myös heille, jotka eivät omista omaa uimarantaa. Erityisesti alueen viihtyisyyteen ja turvallisuuteen halutaan panostaa.

Hankkeessa tehtävät kunnostustoimenpiteet kohdistuvat Natura 2000 -verkostoon kuuluvalle alueelle, joten hankkeen puitteissa ei ole tarkoitus tehdä isoja toimenpiteitä, jotka saattaisivat heikentää alueen suojelun perusteena olevia luonnonarvoja. ELY-keskus ja Metsähallitus ovat alustavasti hyväksyneet kaikki tämän hankkeen kohteena olevalle uimarannalle ehdotetut kunnostustoimenpiteet. Hankkeen toimenpidesuunnitelmat esitetään uudestaan viranomaisille ja lopullinen lausunto ympäristönsuojelualueilla tehtävistä toimenpiteistä haetaan ajoissa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Alustavasti on sovittu seuraavista toimenpiteistä: pohjasedimentin poisto ja vesikasvillisuuden niitto, puuston poisto, tulipaikka ja polun kunnostaminen sekä veneen laskupaikan kunnostaminen Haarankorventielle.

Hankkeen hakijana on Heinijärven Suojelu, mutta hankkeen toteutuksessa ja rahoituksessa ovat mukana myös Jänijärven Seudun suojeluyhdistys ja Peräjoen suojeluyhdistys. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat laatineet hankesuunnitelman ja osallistuvat myös hankkeeseen tarjoamalla talkooapua.

Hankkeeseen on saatu rahoitusta LounaPlussalta. Rahoituskustannukset ovat yhteensä 14.350 euroa, josta julkisen rahoituksen (Euroopan unioni ja valtio) osuus on 6.888 euroa. 

Ajankohtaista hankkeesta

14.12.2018

Hanke loppusuoralla

Saloistenjärven kunnostustyöt on tehty, ja alueella on enää joitakin pikkufiksauksia tehtävänä. Pysäköintipaikkaa on tasoitettu,  ja rantaan vievä polku on suljettu kivenmurikoilla, jotta se pysyisi kävelyreittinä, eikä sinne eksyittäisi moottoriajoneuvoilla. Moni lapsiperhe oli löytänyt uimarannalle jo viime kesän helteillä, ja toivomme, että ensi kesänä yhä useampi viihtyy erämaajärven lapsiystävällisellä hiekkarannalla. Hiekkarannan sijainti.

16.7.2018

Saloistenjärven erämaauimarannan ranta-aluetta tasoitettiin kuumana kesäpäivänä kaivuri- ja miesvoimin. Työt keskeytyivät väliaikaisesti hydrauliikkaletkun rikkoutumiseen. Letkun vaihto uuteen osoittautui todella hikiseksi urakaksi, josta kuva Kuvia-sivustolla/Hankekuvia.

9.6.2018

Puuhapetet  vauhdissa

Talkooporukka repäisi kesäkuun alussa: puuhapetet pilkkoivat melkoisen kasan uimaranta-alueelta ja polulta aikaisemmin korjattuja puita. Pöllit olivat odotelleet pilkkomista jo jonkin aikaa, mutta kyllä polttoarvoakin oli vielä jäljellä. Mukana talkoissa olivat Ilkka Tuominen, Esko Lepänkoski, Jänijärven kesätyöntekijä Jesse, Jouko Elomaa sekä Avant 630 ja Palax hydraulipilkkoja.

Tuloksena komea pino halkoja tulevina vuosina hyödynnettäväksi. Tuleviin talkoisiin jäi vielä hiukan pinottavaa ja konetyötä rantaan johtavan polun kunnostamiseksi osin läjitysmassalla ja viimeistelyyn hankittavalla soralla.

Myös parkkipaikkaa on tarkoitus kunnostaa. Sopivana ajankohtana on myös aikomus niittää kasvustoa uimarannan reunoilta ja samalla siivota rantaan ajautunutta roskaa. Töitä vielä riittää ennen avajaisia.

11.4.2018

Saloistenjärvellä päästiin tositoimiin

Erämaauimarannan kunnostus etenee. Pitkäpuomikone on poistanut pohjasedimenttiä ja vesikasvien juuristoa, ja rantaan johtavaa polkua on korotettu rannan puolelta. Myös pelastusviranomaisten edellyttämä veneenlaskupaikka toisaalla Saloistenjärvellä on tehty. Työt jatkuvat seuraavaksi risusavotalla. Kuvia-sivulla on kuva rannasta pohjasedimentin poiston jälkeen.

16.4.2017

Hankeinfo keräsi väkeä

Komea pääsiäiskokko roihusi, kun reilut kuusikymmentä Jänijärven ja Heinijärven alueen kyläläistä ja mökkiläistä tuli kuulemaan hankkeiden tilanteesta Lempään Myllyn tontille 15.4. Koleaa keliä lämmitti kokon lisäksi mukava tunnelma, kuumat pullakahvit ja makkarat. Kiitokset järjestäjille! Kuvia-sivulta pääset aistimaan tunnelmia.

27.3.2017

Hankeinfoa ja pääsiäiskokko

Tervetuloa Heinijärven Suojelun ja Jänijärven Seudun Suojeluyhdistyksen yhteiseen hankeinfoon pääsiäislauntaina 15.4. klo 14 - 17, Lempään Myllyn tontille Peräjoen rannalle, Lempääntie 450, Tammela. Kerromme yhteisistä hankkeistamme ja nautimme mukavasta yhdessäolosta. Virvokkeitakin on tarjolla. Tilaisuus on avoin kaikille hankkeista kiinnostuneille, tervetuloa mukaan! Kutsu. 

15.9.2016

Saloistenjärven erämaauimarannan toimenpiteet ovat käynnistymässä. Maastokatselmus pidettiin 14.9., jossa oli mukana myäs Forssan lehti. Lue verkkolehden juttu tästä tai näköislehdestä: etusivu ja sivu 6.