4.jpg
 
 

Ajankohtaisia havaintoja

1.8.2017

Suopursuruostetta 

Heinijärven pinnassa on esiintynyt jonkin aikaa ruosteenvärisiä viiruja ja lauttoja. Esiintymä on ollut runsas myös Jänijärvellä, missä Hämeen ELY-keskus on käynyt ottamassa näytteen ja analysoinut sen. Kyseessä on vaaraton suopursuruoste. Alla Hämeen ELY-keskuksen Ronja Jokirinteen lausunto:

Kyseessä on satunnainen kuusen neulasten epidemia, joka harvemmin toistuu peräkkäisinä kesinä. Suopursuruoste on sieni, joka tartuttaa havupuiden neulaset. Loppukesällä ne muodostavat itiöitä, jotka tuulten ja sateiden mukana irtoavat neulasista ja siirtyvät suopursuun tai päätyvät vesistöihin, kuten tässä tapauksessa. Itiöpöly voi muodostaa järviin todella laajoja lauttoja. Lautat kuitenkin hajoavat parissa päivässä ja vajoavat pohjaa kohti. Suopursuruoste voi myös muodostaa öljymäisen kalvon veden pintaan, mikä auringon valossa heijastelee violetin ja sinisen sävyjä öljymäisesti.

Ihmiselle suopursuruosteen ei ole todettu olevan haitallinen, mutta se voi aiheuttaa herkkäihoisille iho-oireita ilman uinnin jälkeistä peseytymistä.

Järviveden käyttöä tai järvessä uimista ei tarvitse rajoittaa samalla tavalla kuin sinilevien tapauksessa.